Výsledky testování Beta Kaseinu a Kapa Kaseinu

17.04.2025

Protože jsme ještě zasílali nějaké vzorky k testování, rozhodli jsme se i rovnou udělat rozbor Kaseinu u našich Dexter kravek importovaných z Německa. Zajímalo nás pro případně dojení mléka a i případně výrobu sýrů. Nejdříve možná vysvětlivky:

Beta kasein A1A2 = mléko obsahuje oba typy, není ani čistě A2, ani čistě A1. Je to mezistupeň, částečně vhodnější pro citlivější trávení.

Beta Kasein A2A2 = neobsahuje typ A1, a proto je vhodnější pro citlivé trávení – podobá se více mléku, které pili lidé v minulosti.

Kappa kasein AB = genetický typ bílkoviny v mléce, vhodný pro výrobu sýra.

Kappa kasein AA = běžný typ, ale méně vhodný pro sýrařství než AB nebo BB.


U červené kravky jsou výsledky:

Beta casein: A2A2  (tedy vhodnější pro citlivé trávení)

Test Kappa kasein: AB (tedy vhodné pro výrobu sýra)

U černé kravky jsou výsledky:

Beta casein: A1A2 (tedy částečně vhodné pro citlivé trávení)

Test Kappa kasein: AA (tedy nevhodné pro výrobu sýra)